Zondag 14 september 2008

Een beetje publiciteit mag, zeker als het gaat om de Omloop van het Houtland, met start en aankomst in mijn gemeente Lichtervelde, op woensdag 24 september. De Omloop van het Houtland is een semi-klassieker categorie 1.1 in de UCI Europe Tour (vergelijkbaar met b.v. Kuurne-Brussel-Kuurne of de Brabantse Pijl). Andermaal brengt Sporza deze semi-klassieker op televisie, de daaropvolgende zondag, in een ruime samenvatting vlak voor de rechtstreekse uitzending van het wereldkampioenschap.

Kopman bij Quick Step-Innergetic en tegelijk ook favoriet voor de 64ste Omloop van het Houtland wordt ongetwijfeld Gert Steegmans, in de Tour nog winnaar van de slotetappe op de Champs Elysées en recent ook primus in de Grote Prijs Rik Van Steenbergen. Zijn team Quick Step verschijnt met ambities aan de start in Lichtervelde, zoveel is duidelijk. Want naast Gert Steegmans staan o.a. ook Steven de Jongh (de winnaar van de editie 2007), Kevin Hulsmans, Wilfried Cretskens en streekrenner Jurgen Vandewalle op de deelnemerslijst.

Als het straks in Lichtervelde tot een spurt komt, dan kunnen de jongens van Quick Step weliswaar stevig weerwerk verwachten van Silence-Lotto, dat zo goed als zeker Belgisch kampioen Jurgen Roelandts in de vuurlinie stuurt. Ook hij krijgt steun van een renner uit het Houtland, nl. Wim Vansevenant. De tweede uit dat Belgisch wegkampioenschap, Sven Vanthourenhout, neemt evenzeer aan de Omloop van het Houtland deel. Een andere bekende naam in zijn team Sunweb is Torhoutenaar Klaas Vantornout. Ook Topsport Vlaanderen heeft rappe spurters op stal, zoals Niko Eeckhout (winnaar in Lichtervelde in 2000) en Kenny Dehaes, net als Mitsubishi-Jartazi, met Janek Tombak en Stefan van Dijk, en Josan, met Dimitri De Fauw en Oleg Kashechkin.

Andere Belgische teams die aan de start van de Omloop van het Houtland verschijnen zijn Landbouwkrediet-Colnago (met ex-winnaar Bert De Waele, Sven Nys en Filip Meirhaeghe), Palmans (Niels Albert, Dieter Vanthourenhout), Davitamon-Lotto (Sven Vandousselaere), Team Groupe Gobert en PCW Bodysol-Euromillions. Voor de internationale inbreng zorgen o.a. Skill-Shimano (Rooijakkers, Van Hummel), P3 Transfer-Batavus (Traksel, Vierhouten, Wouter Mol), Cycle Collstrop (Lagutin, Kopp en Pronk) en GSL-Pakke Shop (Rasmussen, Ostergaard).

Nieuw is dat het parcours van de Omloop van het Houtland dit keer daadwerkelijk door héél het Houtland trekt. Het traject is uitgetekend langs Ruddervoorde, Zedelgem en Jabbeke, volgt een hele tijd het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, en gaat via Sint-Pieters-Kapelle, Diksmuide, Klerken en Zarren terug richting Lichtervelde. Daar volgt (vanaf 15u.20) nog een spetterende finale van 8 plaatselijke ronden.

Vanaf 12 uur worden op de Markt al de deelnemers aan het publiek voorgesteld, met flink wat interviews tussendoor. Een uurtje later klinkt het startschot. Terwijl het peloton aan de grote lus door het Houtland bezig is, hoeven de toeschouwers zich echter niet te vervelen, want meteen daarna wordt het startschot gegeven van een tweede wedstrijd, namelijk een criterium voor elite zonder contract en beloften. Het parcours van 1,6 km van deze afwachtingswedstrijd is uitgetekend in de centrumstraten (Markt, Hoog-, Potterie-, Koolskampstraat, Astridlaan, Statie- en Marktstraat).

Eregast op de Omloop van het Houtland dit jaar is Etienne De Wilde, drie keer winnaar in Lichtervelde (1994, 1998 en 1999) en ex-wereldkampioen puntenkoers en madison. Alle info over deelnemers en parcours: www.omloopvanhethoutland.be.

Vorig jaar triomfeerde Steven de Jongh in Lichtervelde, voor Baden Cooke en Niko Eeckhout Foto © Kurt


Vorig jaar triomfeerde Steven de Jongh in Lichtervelde, voor Baden Cooke en Niko Eeckhout
Foto © Kurt