Zaterdag 13 september 2008

Gisteren mocht ik samen met Wim Demeyer de wielergala-avond presenteren, georganiseerd naar aanleiding van het eeuwfeest van Koolskamp Koers of het Kampioenschap van Vlaanderen. Een bomvolle zaal en schoon volk op het podium, met o.a. de ex-winnaars Freddy Maertens, Patrick Sercu, Eric Leman, Gilbert Desmet, Gustaaf De Smet en Roger Decock.

Tegelijk werd daar ook de dvd rond hetzelfde onderwerp gepresenteerd en gelanceerd. Er was mij gevraagd het script voor dit schijfje te schrijven, een werkje waar ik deze zomer een tijdje zoet mee was.Een leuke uitdaging, dat zeker, maar toch helemaal anders dan pakweg een artikel of column pennen. Het was, wat mij betreft, een totaal nieuw ‘genre’. Tekst en beeldmateriaal, bijeengezocht door Patrick Provoost, moesten perfect overeenstemmen. Het werd dan ook schaven en bijschaven, de montage een kwestie van seconden- en millimeterwerk. Maar we zijn een ervaring rijker en, al zeg ik het zelf, het resultaat mag er zijn.

Koolskamp Koers is dan ook een dankbaar onderwerp, het is één van de aller oudste wielerwedstrijden in het land. En wielerhistorisch is het Kampioenschap van Vlaanderen van bijzondere betekenis. In Koolskamp lanceerde Karel Van Wijnendaele in 1912 de allereerste uitgave van Sportwereld, wat gelijk stond met de geboorte van de Vlaamse. In Koolskamp groeide ook het idee voor een heuse Ronde van Vlaanderen. Het is via Koolskamp dat het woord ‘flandrien’ de wielrennerij binnendrong. Met Kint, Schotte, Van Steenbergen, Van Looy, Merckx, Maertens en Museeuw staan liefst zeven wereldkampioenen op de erelijst van het Kampioenschap van Vlaanderen. En elk jaar opnieuw krijgt de winnaar er een leeuwentrui, ondanks het feit dat die na een eeuw nog altijd niet officieel erkend wordt.

De dvd is een wielerhistorisch document, goed voor ruim drie kwartier kijkplezier, met uniek filmmateriaal van de editie van 1931, van de zeges van Leon Vandaele midden de jaren ’50, van Tom Simpson en de piepjonge Eddy Merckx in 1965, van wereldkampioen Jean-Pierre Monseré in 1970, tot de jongste edities met Johan Museeuw, Peter Van Petegem en Niko Eeckhout in leeuwentrui. De teksten werden ingesproken door Wim Demeyer (Focus-WTV) en Eva David (Klara), de eindproductie is van JDC Ardooie.

De dvd 100 jaar Koolskamp Koers. Een eeuw strijd voor de leeuwentrui’ kost 15 euro, kan besteld worden via www.kampioenschapvanvlaanderen.be en ligt ook te koop in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde en het Wielermuseum Roeselare.

120908