Over Hilde Plets

DSC06084
 

Het keramisch werk van Hilde Plets is te zien:
 
- In eigen atelier (op afspraak):
Molenlaan 26 – 8810 Lichtervelde – 051 72 47 60 – 0476 38 40 51
patrick@patrickcornillie.be
 
- 2013: woensdag 11 tot en met zondag 15 september
Lichtervelde, Actief Computers, Statiestraat 63 (te gast bij Maarten Wydooghe)
dagelijks tussen 14 en 19u.30, op zondag van 11 tot 19 uur
 
- 2012: zondag 15 juli, 11 tot 18 uur.
Kunstmarkt Wenduine, Astridplein en Oostlaan
 
- 2010: zaterdag 16 en zondag 17 oktober (telkens van 10 tot 18 uur)
Buren bij Kunstenaars, in eigen atelier
Info: http://burenbijkunstenaars.west-vlaanderen.be/zoeken/detail.phtml?id=a1377
 
- 2010: zondag 8 augustus 2010 (van 10 tot 18 uur)
Artiestenmarkt Gijverinkhove (Alveringem)
Info: www.pierredeclerck.be/artiestenmarkt
 
Foto’s keramisch draaiwerk
 
Geboren op 25 augustus 1962 in Kortrijk.
 
Keramiek boeide haar al heel lang, maar het werd door de opvoeding van drie dochters en een voltijdse job als lerares en opvoedster altijd verschoven naar …”ooit eens”. Zo duurde het tot 1996 vooraleer ze haar handen in de klei zette, … om – bij manier van spreken – nooit meer los te laten. Zeven jaar opleiding bij Marleen Vercruysse (Minnestreel, Torhout) resulteerde in de ambachtelijke productie van gebruiksvoorwerpen, het vervaardigen van potsculpturen en creatief draaiwerk. Daarna volgde ze enkele lessenreeksen bij de gerenommeerde pottenbakker Paul Van Gompel (’t Hoveke, Meigem). Sinds 2001 heeft ze een eigen atelier.
 
Pottendraaien is zowel kunst als ambacht. “Enerzijds is er het manuele aspect. Werken met klei is omgaan met de ongecontroleerde glibberige massa, het magische groeien van de potwand tussen de vingers, het plezier van het driedimensioneel bouwen en de telkens weer fascinerende gedaanteverwisseling van een homp klei naar de steenharde sculptuur. Heel ontspannend. Anderzijds spelen de artistieke expressie en het communicatieve aspect een grote rol. Er is de uitdaging om materie, vorm, het uitsnijden, decoreren en afwerken onder controle te krijgen. Maar dan nog blijft het steeds een vraag en verrassing hoe de wisselwerking tussen materie en creativiteit uit de oven komt.”
 
Keramische potten staan, zowel door hun functionaliteit als door hun eeuwenoude rituele functie zeer dicht bij het dagelijkse leven. Ze maken er onlosmakelijk deel van uit en zijn daardoor zeer toegankelijk als het om potvormen gaat, of juist zeer bevreemdend als ze vormelijk afwijken van het verwachtingspatroon. Gebruiksvoorwerpen evolueren naar kunstzinnige werken. De artistieke ziel van Hilde wil méér en maakt dat ze zich verdiept in allerlei technieken, gaande van raku tot rookstook.